Work it

Något som är intressant att fundera över är hur man lägger upp tränings schema för sin häst, speciellt tävlingshäst.
Jag tycker ibland att det kan vara svårt att veta hur mycket och hur intensivt man ska träna för att få en hållbar häst men samtidigt så har jag ändå haft 2 hållbara hästar, jag hade båda Tingis och Gucci i ungefär 3-4 år var och under den tiden så var de behandlade en gång i kotorna, resten av tiden har bägge två varit fräscha och dessutom nu med nya ägare också hållt sig hållbara!
 
Nu med ny häst försöker jag lägga upp träningen på lite samma sätt samt analysera vad det var i ridningen som gjorde att Tingis och Gucci behövde behandlas en gång. Samtidigt kan jag tycka att behandlingar för inflamationer i kotor och knän är mer "underhåll" än skador. Hästar som går hårt och tävlas kommer ju oftast någon gång behöva lite "underhåll i lederna" på samma sätt som människor som tränar hårt.
 
Men Räkan försöker jag jobba mycket med galopparbete, dels för att hon gärna blir lite låg framtill så hon inte nöter så mycket på kotorna, dels för att galopp är en mer naturlig gångart för hästen än trav och dels för att få en stark bakdel och eftersom hon är hopphäst är en bra stark och flexibel galopp viktig!
 
jag försöker att veckovis lägga upp träningsscheman som tex kan vara utformat såhär.
 
Mån - Skogen, kravlöst i alla gångarter
Tis - Arbete på ridbanan elr åkern, fokus på lösgörande och lydnad, 
Ons - Hoppträning
Tors -  Skogen, jogga bort mjölksyra, gärna öppnor och skänkelvikningar längs vägen
Fre -  Vila
Lördag - Skogen, galopparbete
Söndag - Markarbete
 
Ibland rider jag 20 minuter, ibland 1 timme, det beror helt på men jag brukar utgå efter känslan och känner jag mig nöjd och känner att jag har hästen där jag vill ha den efter kanske 40 minuter ger jag mig där för det är ingen anledning att traggla längre än vad man behöver.
 
Förhoppningsvis kommer jag kunna hålla Räkan hållbar under en långtid och ju längre tid jag har henne så kommer jag nog bli säkrare på hur jag ska lägga upp min träning på henne. 
 
 






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback